2016-02-02

Ricette delle crespelle al tarassaco e silene

Difficulty:

Easy

Servings:

4

Preparation time:

01:20

Cooking time:

01:25

Ingredients

  • 2 uova
  • 100 g di farina
  • 2 dl di latte
  • 100 gr di burro
  • 2 bicchieri di vino bianco
  • 400 gr di silene e tarassaco
  • 30 gr di parmigiano reggiano
  • 2 tazze di besciamella
  • Sale 
  • Pepe
  • Ricotta affumicata a scaglie

 

 

Directions

Le crespelle si possono preparare in modi diversi, volendo seguire la tecnica ereditata nel passato, in una terrina, o altro recipiente adatto, lavorare la farina con le uova, unite poi 20 grammi di burro sciolto e un pizzico di sale e incorporate il latte mescolando continuamente per evitare grumi. Alcuni consigliano l'uso di fruste elettriche, ma gli esperti ammettono solo l'attrezzo manuale. Riscaldate un padella antiaderente di media dimensione, quindi versate un cucchiaio abbondante di pastella distribuendolo velocemente sul fondo; fate cuocere la pastella da entrambe le parti, prima di depositarla su un piano di legno o un piatto riscaldato. Ripetete l'operazione così da ottenere le crespelle necessarie. Tritate le erbe spontanee (tarassaco e silene) dopo averle ben pulite. Fate fondere 50 grammi di burro in una padella e fatevi appassire le erbe per circa un quarto d'ora; irrorate con il vino bianco, aggiungete sale, insaporite con un pizzico di pepe e proseguite la cottura per 10 minuti. Riscaldate leggermente la besciamella e unitene metà alle erbe, mescolando bene; farcite le crespelle con questo composto, piegatele in quattro e adagiatele in una pirofila imburrata. Ricopritele con la restante besciamella, cospargete di parmigiano grattugiato e infornate a 220° per 15 minuti. Servire con scaglie di ricotta affumicata e burro fuso.

You may also like:

Wellness and Relax

What's better than a sauna or a hot hydromassage deep in the woods? In the Dolomites welfare, health and relaxation are always our top priority. The multitude of different baths, massages and treatments that you can do in cured Spa & wellness centers is infinite, you’ll only have to choose! Baths with essential oils, hay baths, baths with sea salts, hot stone massage, shiatsu massage, lymph drainage, and even tropical showers, ayurvedic massages and saunas of each temperature

Taste

Immerse yourself in the Dolomites savoring the traditional specialties, dishes and recipes of the popular alpine areas of these mountains. Try the typical recipe of Brulè wine or apple strudel to surprise your loved ones at all times. Do not miss the wine tasting organized in farms and in shelters. The dolomitic taste is an experience all to live

Sports

Sport in the Dolomites means adrenaline, passion, courage, freedom, peace of mind. Practicing sports in the Dolomites comes naturally, it is part of the historical traditions of families. You can practice everything from air sports to water sports such as kite surfing, rafting, kayaking, canoeing, sailing and windsurfing, but also run with the marathon, half maratore, skyrunning, trail running and mountain running, or climbing (ice, bouldering, rock climbing) on the many wall units available just a few minutes away from the towns. There are also typical sports from the winter season such as snowboarding, dog sledding, snowmobiling, ice skating, snowshoeing, curling, cross country skiing, ski touring and of course downhill skiing. A mountain of possibilities to enjoy 360 °